18 Şubat 2011 Cuma

DLR için nasıl çalıştım?

Sevgili pilot adayı dostlarım. Geçtiğimiz günlerde girmiş olduğum Türk Hava Yollarının DLR testinden geçtiğim haberini alınca hemen buraya DLR hakkında bilgiler koymak istedim ancak o heyecan ve simülatör için evrak döküman toplama çabaları derken ancak bugüne kaldı yazma işi.

Buraya daha önce heryerde görmediğiniz DLR deneyimlerimi yazmayı düşünüyorum. DLR hakkında bilgiyi artık herkes ezberledi tekrar okumak kusturur sizleri. O yüzden ben buraya kendi çalışma sistemimi ve sınav gününden itibaren neler yaşadık bunlardan bahsetmek istiyorum ki merakınızı bir nebze olsun gidereyim.

Öncelikle çalışma sistemi: 


Ben DLR sınav tarihini yaklaşık 45 gün önce falan aldım. Önümde 45 gün varken çalışmak biraz zor oluyor. Bu kadar erken başlamaya gerek yok diye düşündüm ve 1-2 gün hiç çalışmadım. Sonra birden "ulan bu sınav çok önemli millet kalıyor en iyisi çalışmaya başlayayım" dedim. Bu söylemden sonra günlük çalışmaya başladım. Hergün bütün modülleri 1 kere çözmeye karar verdim. 40 gün boyunca hepsini  1 kere dönsem artık son günü yeterli olur dedim. Gerçektende böyle yaptım yaklaşık bi 10 gün kadar hergün bütün modülleri 1 kere dönüyordum. Ama 10 gün sonra birden bir sıkılma geldi ve çalışmaya ara verdim. 3-4 gün hiçbirşeye bakmadım. Bazen matematik sorularına bazen ingilizce bazen aviation sorularına bakıyordum o kadar. Hergün performansımı bir deftere not ediyordum bu şekilde kendi gelişimimi ve eksik olduğum modülleri görebiliyordum. Perceptual Speed modülünde gerçekten sıkıntı yaşıyordum. (Hatta sınavda da sıkıntı yaşadığımı düşündüm.) Sonlara doğru bütün modülleri hergün dönmek yerine sadece sıkıntı yaşadıklarımı dönmeye başladım. Sınav gününe kadar bu disiplini hiç bozmadan devam ettim. Ben kesin sessizlik yerine hafif gürültülü ortamlarda çalışmanın daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü kendini çok sessiz ortama alıştırırsan sınav esnasında sorun yaşayabilirsin. Sınavda ne olacağı belli olmaz bizim sınavda allahtan yoktu ama bazı arkadaşlar sınavda RMS yaparken falan hapşuran, aksıran, öksüren falan olduğunu söylediler.
Çalışma sistemi olarak ben bu yolu takip ettim böylece hem çok yorulmadım hemde bunalmadım. 1 modülü 4-5 kere arka arkaya çözmek yerine hepsini 1 kere çözmek daha rahatlatıcı geldi. Kötü olduğun modülün ardından 1 tane daha rahat yaptığın modülü çözmek beyni rahatlatıyor. ;)

Yolculuk günü:

Yolculuk sabahı saat 06:00 gibi daha önceden bize belirttikleri toplanma yerine gittim. Dış hatlarda Gloria Jean's önünde buluştuk. Orada bize rehberlik edecek olan kaptanı bekledik kaptan geldi ve yoklama yaparak hepimize biletlerimizi dağıttı. (Bu arada Yurtdışı Harç Pulu kendimizin alması gerekiyormuş o yüzden hava alanına gidince ilk iş onu alın.) Biz topluca check-in yaptırdıktan sonra hepberaber bekleme salonuna gittik. Bu aşamalarda grupla hareket etmenin yararı var sürüden ayrılanı kurt kapar mantığıyla ilerleyin. Sonra uçağa bindik ve yola çıktık. Hamburg'a indiğimizde saat 14 gibi olmuştu. Uçağın kaptanı anons esnasında "DLR a girecek arkadaşlara başarılar dilerim !" diyerek bize gaz verdi. =)
Biz o gazla havaalanında bizi bekleyen otobüse dolüştük ve kalacağımız otele gittik. Bizim kaldığımız otelle havaalanı arası yaklaşık 35-40 dk sürdü o arada şehir turuda atmış olduk.
Otel Holiday Inn otelinin Hostel tarzı ayrı bir kısmı odalar küçük ama 3 kişilik ranza falan vardı. Hepimiz tek kaldık ortak oda yoktu hiç. Odalarda ücretsiz internet mevcut girişte hereke kullanıcı adı ve şifre verdiler herkes o şifrelerle giriş yaptı. Şehir merkezine gitmek için taksiyi kullandık yaklaşık 8-9 euorya gidebiliryorsunuz şehir merkezine. Merkezde bir tren garı var orada yemek yiyebilirsiniz. İçerisi gerçektn güzel bir yer. Birsürü restoranlar, büfeler, cafeler mevcut. O akşam fazla gezemedik tabi sınav heyecanı akşam 10 gibi yemek yedik ve otele geri döndük. O gece rahat bir uyku çekmek çok önemli bence. Ben hiç çalışmadım zaten yorgundum ve o gece gelir gelmez uyudum.

Sınav günü:


Sınav sabahı yine erkenden uyandık ve kahvaltı ettik. Kahvaltı için çok fazla çeşit yok ama yinede yiyebildiğiniz şeylerden adam gibi yemek gerekiyor çünkü sınavda karnınızın açlığıyla boğuşmanız çok zor. Sınava konsantrenizi bozar. Mümkünse yumurta yiyin. Kahvaaltı sonrasında otobüslere bindik ve DLR merkezi için yola çıktık. Merkez havaalanına yakındı yine yaklaşık 40 dk gittik merkez için.
Sınav merkezi oldukça düzgün bir bina. İçeri girdik bizi lobiden aldılar ve yukarıya sınıfın olduğu yere götürdüler. Sınıfın kapısında 2 gözetmen ve 1 psikolog vardı bizi bekleyen. Sıcak bir karşılama ve hoşgeldiniz ardından bize bazı açıklamalar yaptılar ve pasaportları ve evrakları topladılar. Sonra hepimizi içeri aldılar. içerde 50 tane bilgisayar vardı ve hepsinin üzerinde isimlerimiz yazıyordu. Herkes ismine karşılık gelen bilgisayarı buldu ve oturdu. Sonra bir iki önemli açıklamanın ardından sınavı İngilizce testi ile başlattılar.

Sınav anı:

İngilizce sınavı sanırım 30 soru 20 dk idi. İngilizce sınavı ardından concentration sınavı başladı. Üçgenlerin görünme süresi yaklaşık 2 sn gibiydi ama bunda önemli olan tepki süresi olduğu için o 2 snyi hiç sonuna kadar kullanmayın. Bu testinde ardından sanırım yılan vardı. (Spatial Orientation) Bu test çalışılması gereken bir testti. Bu testi çok iyi yapıyorsanız evde biraz daha çalışın çünkü ben oraya gittiğimde evde hep full yapıyordum ama orada 2-3 tane kaçırdığımı biliyordum belki daha da fazla kacırdım. O yüzden süpriz yaşamamak için bu teste çalışın. Sonra 10 dk ara verdiler. 10 dk aradan sonra tekrar içeri girdik ve hatırlayamadığım başka bir modülle devam ettik. Bütün modülleri tek tek açıklamayacağım çünkü zaten heryerde açıklanmış. öğlen yemeğine kadar bir kaç modül daha yaptık ve en son Kişilik testini yaptık. O test yaklaşık 200 küsür soruydu ve 20 dk zaman verdiler.Onları bitirdikten sonra yemek molası verdik. Yemek için 3 seçenek var ya Burger King ya Asian Food ya da Türk yemekleri yapan bir restoran en yakındakiler. Herkes Burger King'e gitti. 1 saat sonra tekrar sınav salonuna geldik ve sınavın geri kalanı için yerimize oturduk.Yemekten sonra Perceptual Speed vardı benim belalım. Perceptual Speed çok kısa değildi ama göstergeler 3 basamaklıydı. Benim gibi 2 basamaklı çalışanlar 3 basamağa alışsınlar. Onu bitirdikten sonra Cube Rotation ile devam ettik. Bu bölümde de ilk başlarda o kadar yavaş söylüyor ki en son kaldığı yeri unutuyor insan arada. O yüzden Level 1 de çalışın arada. Sonra bi ara matematik ve lisansı olanlar için aviation olmayanlar için fizik bölümü vardı. Onlardan önce RMS yaptık. RMS te sayılar Level 3 gibi geldi. Ama kulaklık garipti çok fazla ses gelmiyordu ve ses açma gibi bi şansımız yoktu. O yüzden kulaklığı elimle bastırmak zorunda kaldım.  Onlarda bittikten sonra gözetmen kadın pilotlar kalsın diğerleri dışarı çıksın lütfen dedi. Keza pilotlar için CRM sınavı vardı. CRM de tıpkı kişilik testi gibi 269 soru 30 dk idi. 30 dk sonra bizlere 10 dk ara verildi. Sınavın son kısmı için tekrar herkes geldi. Visual Memory başladı. Visual Memory 40 adet karakterden olşuyordu ve 2 bölümdü 20-20 ayırmışlar. O da bittikten sonra MIC yaptık MIC testinde 45 dk alıştırma yapılıyor. Önceden heading:230 altitude: 3520 diyor sonra başlayınca sen onu tutmaya çalışıyorsun 30 sn sonra yine değiştiriyor falan. Bu pratik kısmı değerlendirilmiyor. Sonra 15 dkklık gerçek test başlıyor. Zaten 45 dk boyunca kullandıktan sonra 15 dk pek zorlamıyor insanı. MIC te bittikten sonra bütün testler bitmiş oluyor. Saat 8:30 da başlayan sınav saat 17:00 de bitti. Sınav çıkışı herkesin gözünün feri kaçmış, ağızdan salya akar moddaydı.
Sınav çıkışı otobüs tekrar bizleri aldı ve otele geri bıraktı. Otele gelince karnımız açıktığı için tekrar dışarı çıktık ve merkeze gittik. Otelin önünde otobüs vardı merkeze giden bu sefer ona bindik 120 numara.
Oranın en meşhur yeri St. Pauli diye bir yer çok insan gitti ama ben gitmedim merkezde biraz dolaştık yemek yedik zaten saat 23:00 gibi her yer kapandı. Sonra da günün yorgunluğuyla otele gittik. St. Pauli güzel bir yermiş barlar, klüpler varmış arkadaşlardan öğrendik.

Ertesi sabah tekrar otobüsler havaalanına gittik ve check-in ardından bize baya boş zaman kaldı o boş zamanda Free Shopta rahatça takılabiliyorsunuz o konuda rahat olun.

DLR sınavına girecek arkadaşların hepsine başarılar diliyorum umarım yazılarımla biraz olsa da meraklarını giderebilmişimdir, rahatlatabilmişimdir.

Saygılar.
Devamını Oku..

Destek

Destek
Otizmle savaşan çocukların her zaman yanında olan TOHUM Vakfını destekleyelim. TOHUM yazıp 5290 a gönderin. Böylece 5 TL bağışta bulunmuş olursunuz.