21 Mart 2010 Pazar

Nasıl Pilot Oluyoruz?

1.Pilot olmak isteyen adayların öncelikle yapması gereken şey üniversiteyi bitirmek.Pilot olmak için en az lise mezunu şartı vardır ama herhangi bir havayolu şirketine girebilmeniz için üniversite mezunu olmanız gerekir.
Bazı adaylar üniversiteye devam ederken pilotaj eğitimine başlar.

2.İkinci olarak ingilizce seviyeniz önemlidir. Toefl seviyesinde bir ingilizce aranmaya başlandı son zamanlarda.Birçok havayolu şirketi artık kaptanlarına dahi TOEFL sınavı yapacaklarını açıkladı.

3.Bütün adayların sağlık kontrolünden geçmesi gerekir.Sağlık kontrolü belli hastanelerde yapılmaktadır. Havacılık sağlığı bölümleri olan hastenelerde gerçekleştirlimekte. Kısaca bilgi vermek gerekirse muayene de şu kontroller yapılacaktır;

3.1. Laboratuar Tetkikleri
3.2. Radyoloji (Akciğer Grafisi)
3.3 Elektrokardiyografi (EKG)
3.4. Odyometri (işitme testi)
3.5. Solunum Fonksiyon Testi (SFT)
3.6. Görme Alanı
3.7. Kulak Burun Boğaz Muayenesi
3.8. Göz Muayenesi
3.9. Psikiyatri Muayenesi
3.10. Nöroloji Muayenesi
3.11. Dahiliye Muayenesi

Bu koşulları sağlıyorsanız ve yaklaşık ortalama 50,000 € ücreti karşılarsanız sizde pilot olabilirsiniz. Okullar ödeme konusunda çeşitli bankalarla çalışmaktadır. Kredi kolaylığı sağlıyorlar.


Yani kısaca üniversite, İngilizce, sağlık ve 50,000 €.

Pekala okula girdik. Bundan sonra neler olacak?

Okulda ilk 4-5 ayınız PPL olarak geçecek. Yani Private Pilot License (Özel Pilot Lisansı) alacaksınız. Bu evrede 14 tane ders göreceksiniz dersler bittiği zaman sizi uçuş hattına alacaklar.
Uçuş Hattında 45 saatlik uçuş eğitimi alacaksınız. Bu eğitimin bir kısmı çift kumanda yani hoca eşliğinde bir kısmı ise solo yani yalnız uçuş olacak. 45 saati doldurduğunuz zaman görmüş olduğunuz 14 teorik dersten test olacaksınız.O testi geçtiğiniz taktirde Sivil Havacılıktan gelen kontrolörler sizi uçuş sınavına alacaklar.Uçuş sınavında uçuş becerilerinizi göstereceksiniz. Bu sınavıda başarırsanız PPL lisansınız 2-3 hafta içinde teslim edilecek. Artık sizde tek motorlu bir uçağı kiralayıp uçurabileceksiniz.

PPL evresini tamamladıktan sonra gelelim ATPL evresine. Her pilotaj öğrencisinin korkulu rüyasıdır ATPL (Airline Transport Pilot License) .PPL evresinde görmüş olduğunuz 14 teorik dersin bu evrede çok daha detaylısını göreceksiniz.
Gördüğünüz her dersten de Ankara da Ulaştırma Bakanlığı binasında yapılan sınavına girip en az 75 puan alarak geçmeniz istenmektedir. Çeşitli soru bankalarında bulunan soruları sürekli çözerek sınava hazırlanmak en gözde yollardandır.
İnternette bulunan soru bankası sitesinden gireceğiniz sınavın sorularını çözebiliyorsunuz. Sınavlara bölüm bölüm girebilirsiniz.Görmediğiniz dersin sınavına girmek gibi bir hakkınız yok ama görmüş olduğunuz dersin sınavına bir sonraki dönem girme hakkınız var.

Sınav dönemleri arasında uçuşlara devam edeceksiniz.Bu uçuşlar içinde simulatör de bulunduran CPL (Commercial Pilot License) uçuşlarıdır. Bu uçuşlar bir hayli uzun sürer hatta sınavlar hepsi bittikten sonra bile devam eder. Bu uçuşların sonunda Multi Engine (Çift Motorlu) uçuşlar başlar.M/E uçuşlar çift kumanda olarak gerçekleştirilir ve seyrüsefer yapılır.Okulun kullandığı havaalanına göre değişir seyrüsefer rotası. Bu eğitimde tamamlanır ve Sivil Havacılık tekrar kontrolörlerini gönderir ve siz tekrar kontrole girersiniz. Bu kontrolden de geçtiğiniz takdirde ATPL lisansınızı almaya hak kazanmış olursunuz.

Bundan sonra artık şirketelere başvurmak kalır. Şirketlere ister type rating almadan ister alarak başvuru yaparsınız. Bazı şirketler type rating i kendileri verir THY,Pegasus gibi. Bazıları ise dışarıdan almanızı ister. Type eğitiminde önemli olan eğitim ücretini şirketin karşılayıp karşılamayacağıdır. Şu anda kesin karşılayan THY mevcuttur diğer firmalar görüşme esnasında bunu belirtirler.

Type aldıktan sonra 6 ay kadar yedek pilot olarak uçarsınız ve eğitiminiz devam eder.Uçuş esnasında kaptanlar sizin hocanızdır ve size sürekli eğitim verirler.Bu 6-7 aydan sonra sizi uygun görürler ise artık Copilot koltuğuna oturturlar.Artık sizde bir pilot olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Destek

Destek
Otizmle savaşan çocukların her zaman yanında olan TOHUM Vakfını destekleyelim. TOHUM yazıp 5290 a gönderin. Böylece 5 TL bağışta bulunmuş olursunuz.